2012. július 5., csütörtök

Trekkerek (1. rész)

Igen, bevezetnénk egy új fogalmat a blogba: Trekker.
Definíció: Olyan alkalmazás, amely GPS vevő segítségével nyomon követi a tevékenységünk alatt megtett útvonalat, időt, magasságpont-változást, sebességet és még sokmindent, ezek alapján kiszámol még 1-2 dolgot -pl. elégetett kalóriák, átlagsebesség-, ezeket egy webes felületre feltölti és ott további adatokat jelenít meg, részletezi teljesítményünket. A weboldalon számon tarthatjuk továbbá a múltban elvégzett edzéseinket és ezeket összehasonlíthatjuk, különböző statisztikákat kaphatunk.
Ilyen trekkerek például az Endomondo, a RunKeeper, a MapMyRun, a Sports Tracker, a Runtastic, a SportyPal és még sok másik társuk. Ezek közül az összes elérhető Androidra, Windows Phone-ra és iOS-re, de láttunk néhány Symbian-os, Java-s, BlackBerry-s, de még bada-s (Samsungos platform) megoldást is.

Első részünkben az Endomondo-t ismertetnénk, a legelterjedtebb trekker alkalmazást:
Térképes nézet
Endomondo, futás 
közben (szó szerint :) )

Nevét az endorfinról kapta, ugyanis a fejlesztők célja hogy a felhasználók minél több ilyen hormont szabadítsanak fel. Bada-n kívül minden okostelefonos platformmal kompatibilis. Minden funkciót tud amit egy trekkernek tudnia kell, szerintem nehéz lenne olyan sportot találni amit nem tud kezelni, és a webes felületen nagyszerűen nyilván tudjuk tartani edzéseinket. Ezen felül nagyon sok extra funkciója van még: visszaszámol, mutatja az útvonalat, robothangon bemondja edzésünk adatait és még sok más. De amiért sokan a legjobbnak tartják: verhetetlen közösségi szolgáltatásai vannak: mindamellett hogy megoszthatjuk edzéseinket a facebookon, twitteren és még sok más helyen, Endomondo-n belül is építhetünk közösséget. Ez sok új lehetőséget is megnyit, például egy megosztott útvonalon legyőzhetjük barátainkat, vagy versenghetünk, hogy ki éget el több kalóriát.
Fizetős változata még tartalmaz 1-2 extra funkciót is, például önmagunk legyőzése, idő és kalória cél, néhány plusz grafikon és az energiatakarékos mód.
Mindenképpen érdemes kipróbálni ha sportra adjuk a fejünket, gyönyörűen nyilvántartja az adatokat, amelyeket meg is oszthatunk másokkal.

Endomondo letöltése

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése