2012. július 23., hétfő

Geocaching és g:hu

Ma bemutatnánk a geocaching nevű játékot és ezzel kapcsolatban a g:hu nevű alkalmazást.
Remélem azért már sokan hallottak a geocachingről, esetleg művelik is a játékot, az újoncoknak mégis bemutatnánk, a Wikipédia szavaival élve:
"A geocaching játékban már kellő jártassággal rendelkező személyek egy valamilyen szempontból (földrajzi, történelmi, kulturális stb.) érdekesnek tartott helyszínen, vagy annak közelében elrejtenek egy ládát (ez a geoláda), melynek helyét GPS vevőkészülék segítségével bemérik, majd a koordinátáit - a helyszín leírásával együtt - közzéteszik a játék internetes honlapján. A játék többi résztvevője a koordináták alapján ezt a rejtekhelyet keresi meg, feljegyzi a ládában található jelszót, amelynek segítségével rögzítheti a megtalálás tényét a honlapon. A bejelentkezéskor mindenki közkinccsé teheti a keresés közben szerzett személyes tapasztalatait, valamint a helyszínnel kapcsolatos ismereteit, és az ott készített fotóit is; ezáltal a honlap az évek során egy hatalmas, több ezer ember által szerkesztett, folyamatosan bővülő online útikönyvvé válik, ahol érdekességek sokasága lelhető fel a föld természeti és kulturális értékeiről."
Hazánkban a legnagyobb geocaching közösség a geocaching.hu, nemzetközi szinten pedig a geocaching.com. Akiket érdekel a játék, bátran felkereshetik ezeket az oldalakat.


És ha egyik nap úgy kelünk ki az ágyból, hogy "hmmm, de megkeresnék ma egy geoládát!", túránk során hasznos lehet a g:hu nevű alkalmazás, amely egy geocaching segédeszköz. Az alkalmazás a geocaching.hu és a gpsgames.hu oldalakkal használható. Alkalmas a láda megjelenítésére térképen, iránytűs navigálásra, leírás megjelenítésére és megtalálás bejelentésére is, tehát terepre tökéletesen alkalmas. A ládákat internetről vagy SD kártyáról tudjuk betölteni.
A g:hu indító felülete
TUHU térkép
De nem csak cache-eléshez, de túrázáshoz is alkalmas a g:hu, többször is elvesztem volna egy-egy túrám alkalmával ha nincs zseben ez az alkalmazás, ugyanis TUHU-s térképe (turistautak.hu) egy teljes értékű túratérképet tartalmaz, melyből gyorsan kiböngészhetjük helyzetünket és a helyes irányt.

Tehát ha a szabadba készülünk, netán még cache-elnénk is, mindenképp telepítsük ezt a hasznos kis alkalmazást, hiszen jelentősen megkönnyíti a dolgunkat.
Sajnos az alkalmazás csak androidra érhető el, de írásaink során a többi rendszerhez is ismertetünk geocaching megoldásokat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése